Play
Pause

BRAINSPOTTING

V Terapevtskem centru Iskreni izvajamo psihoterapijo tudi s pomočjo metode Brainspotting.

Brainspotting je novejša in zelo učinkovita psihoterapevtska metoda, ki jo v okviru psihoterapevtskega odnosa uporabljamo za neposreden dostop do nezavednih vsebin. S to metodo dostopamo do globljih predelov v možganih, kjer so shranjeni potlačeni travmatični spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu.
Kaj je Brainspotting?

»Pristop od telesa do telesa.«

Brainspotting je osredotočena nevroizkustvena metoda zdravljenja, s pomočjo katere identificiramo, procesiramo, predelujemo in sproščamo temeljne nevrofiziološke vire čustvene/telesne bolečine, travme, disociacije, psihosomatske bolezni in vrste drugih težavnih simptomov.

Osnova varne navezanosti je občutek, da smo razumljeni in nas nekdo od zunaj potrjuje. Ko našim izkušnjam nekdo da vrednost, s tem dobimo občutek, da smo sprejeti taki, kot smo.

V terapevtskem odnosu je nujna uglašenost na klientove izkušnje in nevrobiološko stanje, kajti šele tako lahko klient znižuje svoje obrambne mehanizme proti svetu in drugim kot tudi lastnim bolečim izkušnjam. Brainspotting torej predpostavlja zrel in skrben terapevtski odnos, terapevtovo zavestno prisotnost in sposobnost vključevanja trpečega človeka v varen in zaupljiv odnos, kjer se počuti slišanega, razumljenega in sprejetega.

Dvojna uglašenost (»dual attunement«) med terapevtom in klientom, njunih možgansko-telesnih procesov, daje – skozi pozicijo oči – orodje za nevrobiološko lociranje, fokusiranje, obdelavo in sproščanje izkušenj in simptomov, ki so običajno izven dosega zavestnega uma ter njegovih kognitivnih in jezikovnih zmogljivosti (odcepljene in nepredelane travmatske izkušnje in težka doživetja, ki se kažejo v različnih stiskah, negativnih prepričanjih, vedenjih itd.).

Brainspotting metodo lahko izboljšamo z uporabo bilateralnega zvoka, ki je globok, neposreden in močan ter omogoča boljšo povezanost leve in desne polovice možganov.   

Brainspotting integrira spoznanja relacijske psihoterapije, telesne psihoterapije in je usklajen s spoznanji najnovejših raziskav o delovanju možganov. Kot terapevtsko sredstvo ga je mogoče integrirati v številne psihoterapevtske pristope.

»Kamor gledaš, to vpliva na tvoje počutje.«

Kako poteka Brainspotting?

Ste se kdaj opazovali, kaj se dogaja v vašem telesu,
ko se nekam zazrete?

Ponavadi izbira točke pogleda ni naključje, kajti usmerjen pogled ima namen in fiziološki smisel. Ko razmišljamo o nekem problemu, gledamo bolj levo ali desno, gor ali dol in v določeni točki zaznamo večji nemir, strah ali žalost, v drugi točki pa ničesar. Oči stalno naravno skenirajo naše zunanje okolje, da bi našle pomembne informacije. Prav tako oči lahko uporabimo za skeniranje notranjega okolja – naših lastnih možganov – da dostopamo do informacij.

Predpostavka brainspottinga je, da ustrezen očesni položaj sovpada z globljim predelom v možganih, kjer je shranjena informacija o travmi, neintegrirani bolečini ter drugi psihološki in telesni simptomi. Z ustreznim očesnim položajem usmerjeno in natančno dostopamo do teh predelov in tako predelamo problem na način, ki zgolj s pogovorom ni mogoč.

 1. Klient izrazi nek problem, ki ga želi rešiti (strah pred psi, panika v dvigalu, …) ali boleč spomin, ki ga želi predelati (žalost ob izgubi mame, spolna zloraba, …).
 2. Ob tem čuti določeno stopnjo vznemirjenosti (aktivacija), zato ga terapevt usmeri v opazovanje lastnega telesa in občutkov v njem (čutim težo v trebuhu, cmok v grlu, težko diham, …).
 3. Terapevt potem klienta vodi, da locira točke pogleda oziroma brainspote (možganske točke), kjer najmočneje čuti te občutke (pa tudi asociacije, fantazije, spomine in misli), ki so povezani z aktiviranim območjem v možganih, kjer so shranjene travmatske izkušnje.
 4. Pri iskanju ustrezne točke pogleda si terapevt pomaga s pointerjem, s katerim počasi drsi preko klientovega vidnega polja. Klient sledi konici pointerja in pri močnejšem vznemirjenju zadrži pogled na izbrani točki.
 5. Klienta se spodbuja, da je do svojega notranjega procesa sočuten, radoveden in opusti vsa pričakovanja.
 6. Ta postopek se ponavlja, dokler klientu ne uspe v celoti izraziti, ubesediti in redefinirati svoje travmatične izkušnje, ki je bila tako dolgo zamrznjena v nezavednem. Ta enkratna izkušnja mu nudi globoko olajšanje, občutek miru in razrešitev problema.

Brainspotting se uporablja tudi za iskanje pozitivnih notranjih virov, ki nam pomagajo v stresnih situacijah ali med samim procesiranjem travme.

Brain coloed sections

Izraz Brainspotting

Izraz »brainspotting” se torej nanaša na ustrezen položaj oči oziroma na točkovno usmerjen pogled (brainspot) v zunanjem polju, ki v posamezniku vzbudi močno telesno ali psihološko reakcijo, kot posledica stika s subkortikalnim delom možganov. S tem pomagamo možganom, da ostanejo fokusirani na specifično področje, v katerem je ujeta travma, in spodbudimo globok proces ponovne obdelave v stanju čuječnosti oziroma polnem zavedanju, ki bo vodila k olajšanju in razrešitvi izkušnje.

Kot pravi avtor metode, Dr. David Grand, “where you look affects how you feel” (»Kamor gledaš, vpliva na to, kako se počutiš.«). Opazil je namreč, da določena pozicija oči sproži opisovanje travmatičnega dogodka, spodbudi doživljanje neprijetne situacije ali spomina.

V stiku s telesnimi občutki klient dostopa do zamrznjenih delov v možganih, kjer so shranjeni boleči spomini, ki niso dosegljivi zavestnemu umu. Na ta način spodbujamo predelavo in osvoboditev bolečih izkušenj.

Z izrazom »brainspot« imamo torej v mislih področje v možganih, kjer se je travma zagozdila, namesto da bi se predelala in integrirala v celotno spominsko shemo.

»Možgani imajo sposobnost spreminjati sami sebe.«

Hipoteza o možganih pri Brainspottingu

Možgani so organ, odgovoren za upravljanje notranjih telesnih stanj in za komunikacijo z okoljem, z namenom zadovoljevanja potreb. Predvsem se to zgodi v izmenjavah z drugimi.

Možgani in naš notranji svet imata močne samozdravilne sposobnosti. Da jih zbudimo in imamo dostop do teh kapacitet, morajo možgani odpraviti preživetvene, obrambne mehanizme. To se bolj verjetno zgodi, če je terapevt prisoten in dostopen v terapevtskem odnosu in razume ter podpira klientove izkušnje, kakršne so.

Brainspotting je nevrološki pristop, ki možganom dovoljuje uporabo teh kapacitet za samozdravljenje in omogoča dostop do delov izkušenj, ki še morajo biti sprocesirani.  

Mnogi strokovnjaki na področju predelave in zdravljenja psiholoških travm verjamejo, da se čustveni naboj ali spomin travmatskih izkušenj shrani ne zgolj v spominskih shemah, ki jih lahko ubesedimo, ampak se travmatska izkušnja vtisne tudi v implicitni, globoki oziroma nebesedni spomin posameznika, torej lahko travmo podoživlja tudi na telesni ravni.

Z metodo brainspotting skušamo dostopati prav do teh spominov, ki se hranijo v globljih plasteh možganov (subkorteks) in zaradi njihove neintegracije v celotno spominsko shemo onemogočajo celostno predelavo travme.

Možgani so sprogramirani tako, da se lahko samo-zdravijo. Ko dostopamo do možganov na varen in zaupljiv način, bodo možgani začeli proces ali opustili tisto, česar ne potrebujejo več. Le človeku moramo dati priložnost in prostor, da lahko njegovi možgani procesirajo sami in se zdravijo travme. Skozi pogovorno terapijo dosežemo bolj zavestne, miselne procese v možganih (neokorteks) in imamo omejen dostop do globljih predelov, medtem ko z metodo brainspotting odpiramo neposreden dostop do globljih, subkortikalnih predelov možganov, kjer so shranjene travmatske izkušnje in simptomi.

Pri brainspottingu smo osredotočeni na pristop in na možgane, da lahko opravijo notranje zdravljenje, ne glede na to, kakšne težave ima človek.

Ustanovitelj Brainspottinga David Grand

Dr. David Grand je relacijski psihoanalitik in EMDR terapevt, učitelj in supervizor z več kot 30-letnimi izkušnjami. Brainspotting je odkril preko modificirane EMDR terapije (desenzitacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem; angl. Eye Movement Desensetization and Reprocessing).

Leta 2003 je s 16-letno umetnostno drsalko izvajal tehniko EMDR, da bi prišla do dna njeni tesnobi, simptomom disociacije in problemom pri določenem skoku. Klientko je povabil, da si predstavlja v počasnem posnetku, kako izvede svoj skok in posnetek zamrzne v trenutku, ko se ji skok ponesreči. Ko je šel zelo počasi čez njeno vizualno polje, ona pa je sledila njegovim prstom, je nenadoma opazil, da so v določeni točki njene oči začele trzati in nato otrpnile. Povabil jo je naj vztraja v strmenju v to točko, medtem pa naj se osredotoči na čustva. Na njegovo začudenje je klientka začela govoriti o travmah, ki jih še nikoli ni omenila na terapiji. Po desetih minutah intenzivnega doživljanja in predelovanja so se njene oči sprostile. Uspelo ji je izraziti in predelati boleče spomine in izkušnje ter je od tega dne naprej z lahkoto izvedla vse skoke. Grant je tehniko nato razvil, izpopolnil ter jo oblikoval v formalni trening.

Ko so tudi druge osebe, ki so pogled zadržale na točki, kjer so čutile močen odziv, prišle do globljega in intenzivnejšega predelovanja in hitrejših in trajnejših sprememb, je dr. Grand dognal, da je nepričakovano odkril novo metodo, ki osebam pomaga pri zdravljenju dolgotrajnejših travm. To metodo je prenesel številnim terapevtom po svetu in tudi v Sloveniji v zadnjih letih ta psihoterapevtska metoda postaja poznana in uveljavljena.

»Najprej razumi sebe, potem boš razumel vse ostalo.«

Komu je Brainspotting namenjen?

Brainspotting je metoda, ki je bila prvotno namenjena posameznikom s postravmatsko stresno motnjo, vendar se je izkazala za učinkovito tudi pri obravnavi številnih ostalih težav:

 • anksioznosti,
 • neutemeljenih strahov / panike / fobij,
 • depresivnih razpoloženj,
 • težav z doživljanjem in izražanjem čustev / čustvenih blokad,
 • kronične utrujenosti, izgorelosti,
 • psihosomatskih obolenj,
 • težav s pozornostjo in koncentracijo,
 • disociativnih stanj,
 • jecljanju,
 • odvisnosti,
 • težav v medosebnih odnosih,
 • pomanjkanju samozavesti,
 • trpljenju zaradi izgub in žalovanja,
 • športnih travm,
 • travmatskih izkušenj zgodnjega otroštva
 • travm, ki so posledica fizičnih bolezni, ločitve, nesreč, vojne, naravnih katastrof,
 • travm, ki so posledica zdravstvenih posegov in zdravljenja,
 • travm, ki so posledica psihičnih / fizičnih / spolnih / duhovnih zlorab,
 • transgeneracijskih travm (travm, ki se nezavedno prenašajo skozi generacije).

Z metodo Brainspotting lahko poiščemo in okrepimo notranje vire moči in povečamo odpornost. Lahko jo uporabljamo tudi za razvoj notranjih potencialov in kreativnosti (glasbe, umetnosti itd.). Z metodo brainspotting pridemo v stik z našim kreativnim delom sebe. Prav tako se jo uporablja pri vrhunskem športu, saj preko te metode pridemo v stik z blokadami, ki onemogočajo dosego vrhunskih športnih rezultatov. Blokade so posledica nepredelanih travm oz. travmatskih izkušenj, ki na nezavedni ravni predstavljajo oviro.

Če želite izvedeti kaj več, si oglejte:

KAJ JE BRAINSPOTTING?

https://www.youtube.com/watch?v=lm3Plvaf3UE

KAJ JE BRAINSPOT?

https://vimeo.com/186019577

ZA KOGA JE BRAINSPOTTING PRIMEREN?

https://vimeo.com/187492731

KOT KLIENT – ZAKAJ IZBRATI BRAINSPOTTING?

https://vimeo.com/187492731

STROKOVNA POMOČ

Kdo izvaja metodo Brainspotting?

Metodo Brainspotting izvaja mag. Janja Grilc, zakonska in družinska terapevtka. Končala je 1. stopnjo pri dr. Mariu Salvador, 3. stopnjo in MasterClassBrainspotting pri dr. Davidu Grand ter Brainspotting z otroki in mladostniki pri Moniki Baumann. Udeležila se je mednarodne Brainspotting konference 2021 in se bo tudi v prihodnje še naprej izobraževala na tem področju.  

Po prijavi preko kontaktnega obrazca in plačanem uvodnem srečanju (račun dobite na vaš elektronski naslov) se s terapevtko dogovorite za termin uvodnega srečanja, kjer vam predstavi metodo brainspotting, delovanje možganov, učinkovitost metode ter osnovne informacije, ki jih potrebujete za vključitev v proces z metodo brainspotting. S terapevtko se pogovorite o vaših težavah in ciljih terapije. 

V primeru finančne stiske pišite na [email protected]
in vam bomo po svojih močeh pomagali s sredstvi iz Podpornega sklada.

GLOBOKA PREDELAVA TRAVME / TELESNO IN ČUSTVENO OLAJŠANJE / NOV SMISEL / VEČ ENERGIJE / BOLJŠI USPEHI/ SPOZNAVANJE SEBE