Play
Pause

terapevtski center iskreni

Skupina za mamice z dojenčki

Portrait of cute baby girl being kissed by mother on bed

Kaj je skupina
za mamice z dojenčki?

Čakanje in prihod otroka pomenita nepozabno in posebno doživetje, ki je lastno vsaki mamici posebej. Mamice morate zato imeti možnost, da o teh izkušnjah spregovorite. Skupina za mamice vam nudi varen prostor za medsebojno podelitev doživljanja materinstva.

Verjamemo, da ste svojemu otroku najboljša mama. Verjamemo tudi, da želite spoznati svojega otroka, slediti njegovim potrebam, ga razumeti in začutiti ter ob tem hkrati ohraniti sebe in živeti umirjeno materinsko življenje. Ker pa to ni vedno enostavno, je dobrodošlo spoznanje, da v tem niste same.

Na skupini za mamice boste pod strokovnim vodstvom lahko delile svoje izkušnje, veselje in stiske z drugimi mamicami. Druga drugi boste pomagale vzpostaviti pristen in sproščen odnos z dojenčkom, ki bo odnos varne navezanosti in vzajemne uglašenosti.  

Starševstvo prinese spremembe

Ko mož in žena podarita življenje novemu človeškemu bitju, se zanju začne potovanje, ki je zelo nepredvidljivo, predvsem pa novo za oba. Poleg občutkov veselja in brezpogojne ljubezni do otroka, se pojavijo tudi skrbi in stiske.

Matere je velikokrat strah, ali bodo zmogle zadovoljiti vse dojenčkove potrebe, pojavi se sram, da jim to mogoče ne uspe, pa tudi jeza, če nimajo zadostne podpore zakonca ali širše družine. Nimajo več časa samo zase, mogoče postanejo osamljene in same s svojo stisko. Otrok torej prinese veliko odgovornosti in s tem čustvenih pretresov, poleg tega pa spremembe ritma, utrujenost zaradi stalnega odzivanja na otrokove potrebe in nenazadnje tudi spremembe v partnerskem odnosu, odnosu z lastnimi starši in prevrednotenju dosedanjih vrednot in želja.

Young parents looking at their small daughter
Mother holding her baby's hands

Komu je namenjena skupina za mamice z dojenčki?

Skupina je namenjena mamicam na porodniškem dopustu in njihovim dojenčkom, ne glede na to, kateri po vrsti je. Preko uvodnega nagovora (vsakič o določeni temi), skupinskega druženja in izmenjave izkušenj boste dobile strokovne odgovore na vprašanja, ki se porajajo vsem staršem.

Poskrbljeno bo za prigrizke in mehko podlago ter pomoč pri varstvu, če ga boste mamice potrebovale. Namen skupine je, da se mamice sprostijo, se povežejo in druga drugo nagovorijo.   

SOČUTJE DO SEBE / SPREJETI OBČUTKE / SPOZNAVANJE OTROKA / MEDSEBOJNA PODPORA 

Spregovorile bomo o naslednjih vsebinah:

  • Kaj pomeni postati mama? Katera občutja in stiske so se prebujale že v nosečnosti, ob porodu in ob prvem stiku z otrokom?
  • Kako vzpostaviti globlji odnos z dojenčkom, varno in zdravo navezanost otroka na mamo, kaj je ne-varna navezanost, vpliv navezanosti na otrokov razvoj (tudi na možgane) in kasnejše vzpostavljanje odnosov z drugimi?
  • Kaj doživlja in kako se vede majhen otrok ob različnih situacijah, kakšne so njegove potrebe glede hranjenja, spanja, tolažbe, igre? Kako preko očesnega stika, kretenj in gibov prepoznati kaj otrok čuti; kako ga umirjati, ko smo sami pod stresom?
  • Kako ob otroku graditi partnerski odnos in se uresničiti tako v vlogi žene, mame in ženske?
  • Kako v polnosti začutiti otroka ob zavedanju lastne bolečine preteklosti?
  • Kaj pa odnosi z mamo, očetom ter taščo in tastom?
  • Bliža se konec porodniškega dopusta. Kako naprej?

Skupino bo vodila mag. Janja Grilc, zakonska in družinska terapevtka, skupaj s sodelavkami. 

Toplo vabljene!

Kdaj in kje bo skupina potekala?

Kdaj?

Začetek: pomlad 2024

(prijave zbiramo preko kontaktnega obrazca, kamor vpišete “zanimanje za Skupino za mamice z dojenčki”)

Kje?

v Terapevtskem centru Iskreni (cesta v Log 11, 1351 Brezovica)

Cena

za 8 srečanj
po 120 minut je 255€ / osebo

Skupina za mamice z dojenčki obsega 8 srečanj.

Omejena je na 12 mamic z dojenčki, zato si čimprej zagotovi svoje mesto.

V primeru finančne stiske pišite na [email protected]
in vam bomo po svojih močeh pomagali s sredstvi iz podpornega sklada.